Fixa det perfekta uteköket med stödmurar

Älskar du att laga mat och framförallt utomhus? Då är du inte ensam. Så fort solen tittar fram på vårkanten är det många som passar på att ta fram grillen och grillar årets första måltid. Med hjälp av stödmurar blir dock matlagningen utomhus en mer tillfredsställande upplevelse.

Stödmurar för uteköket – en tillgång på många sätt

En stödmur är en murad vägg som fungerar som stöd för sluttande marker. Den ska fungera som “bromskloss” för bland annat schaktmassor på tomten. En stödmur kan vara väldigt låg eller väldigt hög, helt beroende på behov och användningsområde. Att bygga stödmurar i trädgården kan dock vara en investering på många sätt då de kan användas för mer än att enbart stöda upp sluttningar på tomten.

Om du älskar att laga mat utomhus kan du gynnas av att bygga stödmurar runt uteköket i trädgården. Dels kan stödmurarna fungera som vindskydd för uteköket och dels kan murarna användas som bänkar och avlastningsplatser. Med hjälp av stödmurar kan man bygga upp ett uterum enbart för matlagning och på så vis blir det mer tillfredsställande att laga mat utomhus i skydd av vinden.

Stödmurar kan även vara en tillgång på andra sätt i trädgården. De används ofta som dekoration då en stödmur i trädgården får trädgården att se väldigt elegant ut. Dessutom kan man med fördel placera blomkrukor på murarna för att göra dem än mer iögonfallande. De gör sig utmärkt som rabattkanter då de är starka och tåliga jämfört med exempelvis motsvarigheten i trä. Därför gör sig även stödmurar extra bra som platsbyggda växtplatser för träd på tomten eller garageuppfarten. Genom att bygga en mur för trädet slipper man gräva ner trädet i ett hål i marken. Istället räcker det med att bygga upp en murad kant med cirka en meter i diameter och cirka 80 cm höjd, fylla den med jord och placera ett träd i den.