Lasagne är en mycket populär maträtt som ursprungligen kommer från den italienska staden Bologna. Rätten består av pastaplattor som varvas med köttfärssås och bechamelsås i en form som sedan gratineras i ugnen. Lasagne är en rätt som går bra att variera med olika smaksättningar. Nedan ges ett grundrecept på vegansk lasagne med olika förslag på smaksättningar.
Vegansk lasagne, grundrecept
4 portioner
Ingredienser
500 g lasagneplattor
Färssås
lite olja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
300 g sojafärs
400 g krossade tomater
1 dl vatten
salt
svartpeppar
valfria örtkryddor, förslagsvis basilika
Bechamelsås
1 msk rapsolja
4 dl växtbaserad matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
Så här gör du färssåsen
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Hacka löken och pressa vitlöken.
3. Fräs i en kastrull i lite olja.
4. Tillsätt sojafärsen och fräs en stund till.
5. Tillsätt de resterande ingredienserna och låt puttra några minuter. Smaka av med kryddor, salt och peppar.
Så här gör du bechamelsåsen
6. Vispa ihop olja och mjöl i en kastrull.
7. Tillsätt matlagningsgrädde och låt koka upp.
8. När såsen har tjocknat till, smaka av den med salt och peppar.
Montering
9. Lägg lasagneplattor i en ugnsform.
10. Häll ett lager med färssås och ett med bechamelsås.
11. Fortsätt varva med lasagneplattor och såser.
12. Grädda i ugnen i cirka 30 minuter.
Förslag på smaksättningar
För en tacolasagne, blanda i tacokrydda och majs i färssåsen och servera lasagnen med tortillachips och guacamole.
För currylasagne, krydda bechamelsåsen med curry och gurkmeja.
För spenatlasagne, blanda i finhackad spenat i antingen färssåsen eller bechamelsåsen. Lägg även hela spenatblad i lasagnen.
Prova också flera olika sorters lasagneplattor. Det finns ett rikligt utbud av olika sorters lasagneplattor. Lasagneplattor som gjorda på enbart bönor, bönor och vetemjöl, linser och majs är bara några exempel. Testa att använda flera sorters lasagneplattor i samma lasagne. Prova dig fram med till din egen favoritlasagne. Endast fantasin sätter gränser!