Hitta inspiration till matlagningen

Ibland är det svårt att finna inspiration till middagsmaten, särskilt på vardagskvällar. Det är inte särskilt lockande att åka till affären och handla när man är trött och hungrig. I bästa fall blir det en snabb köttfärssås med pasta, i sämsta fall något helfabrikat från frysen. Tankarna tenderar att låsa sig och fastna vid de gamla vanliga standardrätterna. För att komma runt de trista middagarna gäller det att i förväg tänka ut vad du och familjen ska äta under veckan, och skaffa hem de ingredienser som behövs. Då kommer middagarna att bli en njutbar upplevelse, både för kocken och de som ska äta. Här kommer några tips på var du kan leta efter inspiration och nya recept.

Recept på nätet

Internet är en outtömlig källa till nya matidéer. Internet är helt enkelt världens största receptsamling. Att använda en smarttelefon eller surfplatta är praktiskt för att vaska fram nya recept. Det finns begagnade enheter att få tag på, köp till exempel en iphone eller ipad. Mataffärerna har omfattande hemsidor med tusentals olika recept på olika middagar. Oftast är recepten betygsatta av användare, och betyget ger dig en vink om hur aptitliga rätterna är. Dessutom brukar recepten åtföljas av ett kommentarsfält, där folk som följt receptet delar med sig av tips och förbättringar. Här finns mycket information som kan hjälpa dig i din matlagning.

Internet är även fullt av matbloggare, hemmakockar och professionella kockar som frikostigt delar med sig av sina recept. Vissa är inriktade på en viss typ av mat, till exempel vegetarisk, klimatsmart eller glutenfri. Andra är mer inriktade på ett visst kök, såsom thailändskt, indiskt eller svensk husmanskost. Det är lätt att snabbt hitta sin favorit.

Kokböcker

Om du blir överväldigad av utbudet på nätet, kan du investera i en kokbok istället. Den är lätt att bläddra i och du kan skriva egna kommentarer i kanten. Bland kokboksutbudet finns allt från grundkokböcker, som innehåller alla typer av rätter samt information om råvaror och köksutrustning, till smalare kokböcker som bara fokuserar på en råvara, till exempel ägg eller lök. Däremellan finns allt mellan himmel och jord. Fördelarna med en kokbok är att den alltid finns tillgänglig i köket, och att du enkelt kan återkomma till en favoriträtt.

Matprogram på tv och youtube

Att se någon annan laga mat är väldigt inspirerande. Det är lärorikt att se hur andra går tillväga i sin matlagning, och man lär sig alltid något nytt. På SVT finns flera program som fokuserar på mat, matproduktion och djuruppfödning och de flesta andra kanaler har också matprogram i sitt utbud.

En annan källa till kunskap, förutom tv-kanalerna, är youtube. Youtube är en webbplats där människor kan ladda upp egna videoklipp, och det är många som utnyttjar den för att sprida matglädje över hela världen. Här hittar du alla möjliga videoklipp: stjärnkockar som presenterar de hetaste mattrenderna, backpackers som provsmakar mat från världens alla hörn, glada amatörer som grillar helstekta grisar och så vidare. Det fina med youtube är alla instruktionsvideor som du kan ta del av. Med nya tekniker i köket blir matlagningen både rolig och spännande.