Organisera ditt kök

Matlagning kan vara en stress för många. Mitt i stressen med jobb, studier och familj så kan matlagningen ofta bli en rutin där det är svårt att känna glädje och lust. Det viktigaste blir att få i sig mat, inte att laga den. Men det finns sätt att göra matlagningen både lättare och roligare. Första steget är att organisera sitt kök.

Ordning och reda

Att ha ett välorganiserat kök är a och o i professionella restauranger. Hemma är det lätt att bara slänga allt i en låda när diskmaskinen måste tömmas fort, men att öppna röriga skåp och lådor kan bidra till stressen vid matlagning. Ett organiserat kök där allt har sin plats gör matlagningen lättare och du kan fokusera på roliga smaker istället för att behöva leta efter rätt krydda eller slev för soppan.

Märk upp dina ytor

Det finns olika sätt att sortera i köket, men att ha samma kategori av saker i en och samma låda är ett bra system. Besticklådan är redan vanlig i hemmen men varför inte göra en låda specifikt för kryddor, en för pasta, ris och gryn och en för mjöl och andra bakningsprodukter. För att ha det extra organiserat kan det vara bra att märka upp med specialgjorda stämplar för varje låda. Att märka upp med roliga symboler och färger kan göra det lättare för hela familjen att delta i matlagningen. Barn som inte kan läsa än kan hjälpa till att hämta olika verktyg och ingredienser och samtidigt passa på att lära sig.

Ett organiserat kök kan förenkla din vardag och ge dig mer tid att göra sådant som du verkligen tycker om. Du kan istället fokusera på att ha en trevlig måltid med familj och vänner och köket kan bli en plats att umgås på istället för att undvika.