Matlagning med bönor

Trots att det finns många olika sorters bönor och ärtor att tillgå i Sverige, så används de inte särskilt mycket. Åtminstone inte om man jämför med många andra länder, som använder bönor i flera olika sorters rätter. När man talar om bönor eller ärter tänker många på ärtsoppa eller bruna bönor i sås. Och visst är det inget fel på dessa rätter, men man kan laga så mycket mer med dessa ingredienser. Dessutom innehåller olika bönor olika sorters näringsämnen, så oavsett om man har en vegetarisk kosthållning eller fyller ut med bönor så kan det vara en god näringstillförsel.

Tips på goda maträtter med bönor

Man kan välja att ha bönor och ärter som huvudingrediens i exempelvis bönburgare och sedan fylla på med tillbehör som pommes, bröd, grönsaker o.s.v. Det går att göra goda bönburgare på de flesta bönor. Exempelvis är svarta bönor, kidneybönor och kikärter populära bland vegetarianer och veganer, och det går därför att hitta många goda recept. Det går även bra att använda bönor som tillbehör till andra rätter. Att tillsätta bönor till olika grytor är en god idé oavsett vilka av ovan nämnda baljväxter man väljer. Kikärter är väldigt anpassningsbara då de inte smakar så mycket och lämpar sig väl även i asiatiska grytor, medan svarta bönor är något sötare samt smakrikare och även passar bra i grytor med exempelvis rött vin. Ett gott glas vin passar även bra till dessa måltider, så det är smidigt att beställa vin på nätet, där man inte bara erbjuds ett stort utbud av vinsorter utan även kan välja temalådor med redan väl utvalda viner.

Bönor som snacks

Man kan dessutom göra goda snacks av bönor. Ett gott tips är rostade kikärter i ugn, som man smaksätter enligt egen smak. Kikärtorna blir knapriga och går bra ihop med de flesta kryddor och även vitlök. Det går även att rosta sojabönor och smaksätta dem med goda kryddor. En något oväntad godsak på bönor är chokladmousse gjord på bland annat spadet från kikärter som köpts på burk. Perfekt när man vill utnyttja hela burkens innehåll.

Bönor och näring

I likhet med alla andra livsmedel, så skiljer sig näringsinnehållet och näringsämnena för olika baljväxter åt. Bönor är bland annat populärt bland vegetarianer och veganer på grund av den goda smaken och variationsmöjligheterna, men även då de ofta ger ett bra proteinintag. Exempelvis har både sojabönor, vita bönor, svarta bönor och kikärter ett rikligt proteininnehåll. Därutöver får man i sig både vitaminer och mineraler, varav mineralerna järn, fosfor och kalium är vanligt förekommande i flera olika sorters bönor. Detta är ännu en anledning till att bönorna är populära bland dem som inte är köttätare, men det innebär givetvis en fördel även för köttätare som äter vegetariskt vid tillfällen eller vill dryga ut köttgrytan med billiga och goda bönor.

Det går helt enkelt att använda bönor till det mesta, så det är bara att sätta igång och börja experimentera. Chanserna för nya favoriter är nämligen goda.