Laga mat tillsammans med dina barn

När man har kommit hem efter en lång dag och det börjar bli dags att laga middag till familjen, kan det vara frestande att låta sina barn spela datorspel eller titta på TV så att man kan få lite lugn och ro i köket. Men det finns faktiskt flera goda anledningar att låta barnen vara med och hjälpa till att laga mat. Den kanske bästa anledningen av alla är att ni får mer tid tillsammans och kan umgås och ha roligt samtidigt som det som måste göras blir gjort. Förutom det hjälper gemensam matlagning barnen att lära sig nya saker om mat och inspirerar till goda matvanor.

Det är mycket vanligt att barn är kräsna med maten och vägrar äta vissa saker, speciellt sådant som är helt nytt för dem. Att låta barnen vara med och tillaga maten kan vara en lösning på detta problem. Studier har nämligen konstaterat att barn som hjälper till i köket visar mer intresse för mat, matvanor och matlagning. De är mer villiga att smaka ny mat om de själva varit med och tillagat den. Det de får hålla i, känna på och lukta blir de mindre skeptiska mot, och dessutom får de mer kunskap om hur maten de äter blir till.

Passa på och ge barnen lite frukt och grönt att provsmaka medan ni lagar mat tillsammans. Frukt och grönsaker är laddade med näringsämnen som barn behöver för att växa sig starka och friska, och redan i fyraårsåldern behöver barn äta 400 gram frukt och grönsaker per dag. Att låta barnen provsmaka morötter, gurka, äpplen eller broccoli under matlagningen är ett bra sätt att få dem äta mer frukt och grönt.

Barnen kan hjälpa till att städa efteråt

Att laga mat innebär som bekant en hel del städning efteråt. Låt barnen hjälpa till där också! Välj några enkla uppgifter som barnen kan klara av på egen hand, till exempel att lägga tillbaka kyl- och torrvaror eller diskade redskap. Det är bra om du kan göra städningen till en lek – då blir barnen mer villiga att hjälpa till. Till exempel kan du lära barnen att varje sak i köket har sitt hem, precis som människor har egna hem. Sätt upp lappar och etiketter på lådor och hyllor i skafferiet och i kylskåpet för att visa barnen var sakerna ”bor” och be dem att lägga sakerna där de hör hemma efter att de har använts. Det ger barnen en god vana att plocka upp efter sig och gör din vardag lite enklare.