Duka bordet på ett inbjudande sätt

Att duka bordet till en festmåltid är en konst i sig. Ofta sträcker vi oss till en vas med blommor, matchande porslin och en enkel servettvikning. Men att duka bordet på ett dekorativt och inbjudande sätt är mer än att välja mellan om servetten ska vikas som en näckros eller en trana. Beroende på hur kreativ man är, vad man har hemma och hur mycket tid man har till förfogande går det att duka och dekorera på många olika sätt. Låt den visuella upplevelsen av matbordet bli en del i själva festmåltiden.

Att duka till storhelg

Att duka till de stora festhelgerna, när vi har ett givet tema, är det allra vanligaste. Vid jul lägger vi på den röda, nystrukna duken, tänder levande ljus och kanske pyntar med lite hyacinter eller kottar. Till nyår är det mer elegant, med en touch av glitter. Färgerna är mer dämpade och materialen får gärna andas lyx. Framåt påsk kommer ljuset och vårens färger in i dukningen. Det blir vitt, gult, ljusgrönt och kanske lila. Vi pyntar med ris som dekoreras i många glada färger, väljer äggkoppar i poppiga färger och dukar med en randig löpare på bordet, små snapsglas och dekorerade ägg. Även midsommar och Halloween har sina givna teman och färger. Servetterna matchar helgens färger.

Duka klassiskt

Att duka och pynta på ett klassiskt vis innebär för många en manglad linneduk, stilrent porslin från någon äldre serie och tidlösa föremål från Svenskt Tenn tillsammans med en unik blombukett och vinglas från ett svenskt glasbruk. Men vi har inte alltid dukat så. Högsta mode på 1960-talet kunde vara “slit och släng”-dukningen där man lite rebelliskt fokuserade på att ha roligt och valde en pappersduk och engångsartiklar. Tänk så smidigt att bara samla ihop allt i en bunt och slänga när gästerna gått hem! Miljömedvetenheten var inte densamma som nu.

En lekfull dukning

En mer lekfull dukning passar året om och till de flesta typer av middagar. Våga duka med udda porslin, glas och bestick – som ett bohemiskt kafé eller en treårings outfit. Att blanda färg och form kan ge ett glatt intryck, framför allt om du håller dig till en- eller tvåfärgat porslin istället för att blanda alltför många bilder, färger och mönster. Små äggkoppar med blommor du plockat utomhus och färgade små glaslyktor med värmeljus får bordet att se glatt och inbjudande ut. Istället för pappersservetter använder du tygservetter. Inte de där tjusiga i rutvävt linne, utan de i mismatchande återbrukade lakanstyger. Häll upp vatten och dryck i olika karaffer, kannor eller återbrukade flaskor och ställ på bordet.

Att komma till ett vackert dukat bord förhöjer verkligen feststämningen och är väl värt att lägga tid på, även om det är maten i sig som är viktigast.