Laga hamburgare på olika sätt

Hamburgaren kom till Sverige någon gång i mitten av 1900-talet, och sedan dess har den varit här för att stanna. Den mest klassiska varianten av denna enkla men samtidigt variationsrika maträtt består av en biff på nötkött som läggs mellan två halvor av en brödbulle, men idag återuppfinns hamburgaren på var och varannan restaurang, med nya tillbehör, nya typer av bröd och nya typer av biffar.

Det har till exempel blivit allt mer populärt med olika former av vegetariska hamburgare. Detta är en trend som har ökat i takt med att allt fler väljer bort kött av etiska och miljömässiga skäl. Det finns många sätt att göra en vegetarisk hamburgare, varav den mest klassiska är att skapa en typ av biff med exempelvis bönor som bas. En variant som har kommit på senare år är halloumiburgaren, det vill säga en rund bit halloumi. Halloumi är en cypriotisk fårost som har den fördelen att den inte smälter vid hetta, och därmed går utmärkt att steka eller grilla, precis som en färsbiff.

En annan vegetarisk ersättning för biffen i en burgare är portabello, som är en typ av champinjon. Det som gör att denna svamp lämpar sig särskilt väl i hamburgare är att den har fått växa sig stor, vilket gör att dess hatt är i precis lagom storlek för att fungera som ”biff” i en hamburgare. Svampen har dessutom den goda smaken från champinjoner, som passar väl ihop med alla de klassiska hamburgertillbehören.

Vill man laga en helt vanlig nötfärsbiff till sin hamburgare behöver det dock inte heller vara så krångligt. Det viktigaste är att man väljer nötfärs av hög kvalitet, till exempel högrevsfärs. Ett bra hjälpmedel att ha i detta fall är en hamburgerpress, som används för att forma biffar av färsen. När man använder pressen ska man lägga i en lagom mängd färs utan att klämma eller forma den för mycket innan, och sedan trycka till, så får man en biff som är redo att läggas i stekpannan eller grillen. Inga tillsatser behövs.

Om man inte känner för att laga hamburgare överhuvudtaget, men ändå gärna vill äta en riktigt god hamburgare, kan man åka till O’Learys i Kista istället för att ställa sig i köket. Där man kan välja mellan flera klassiska hamburgare såväl som några riktigt nyskapande varianter. Dessutom är O’Learys i Kista en av de bästa platserna att spela bowling i Stockholm, så man kan få både middag och underhållning för kvällen på ett och samma ställe.