Laga mat på olika sätt

 

Matlagning kan ske på många olika sätt. Genom historien har det även tillkommit fler och fler olika sätt att tillaga maten vi äter. Från början kanske det inte fanns så många sätt som människan kunde tillreda sin mat på. De kunde mest bara samla och kanske torka maten för att få den att hålla längre. Så snart som människan kunde bemästra elden kunde hon också tillaga sin mat genom att grilla och senare även koka den i olika kärl.

Efter hand som människan utvecklades kunde hon sen tillaga sin mat på flera olika sätt. När människan kunde bo i hus och mura kunde det användas ugn för att baka maten och även steka maten på en plåt. Mat som skulle konserveras kunde saltas, rökas och torkas för att hålla längre. Mat kunde även gravas för att hålla längre än färsk mat. Ett exempel på det är sill och lax som idag räknas som lite av en delikatess men som förr i tiden var ett nödvändigt sätt att kunna bevara maten.

Ett nyare och modernare sätt att laga mat på är att fritera. Då sänks maten ner i kokande olja och kokas tills den blir krispig och gyllene. Det här sättet att laga mat måste nog räknas till det mest moderna tillagningssätt vi har av mat. Det säger sig själv att det inte var någonting som människor kunde hålla på med förr i tiden eftersom det kräver dels mycket energi och dels ett överflöd av olja som endast används till att laga maten och inte i maten. Ett sånt slöseri var nog ingenting som en människa på till exempel 1800-talet kunde ens fantisera om. Idag är fritering ett relativt vanligt sätt att laga till mat, speciellt på restauranger och gatukök.

Hur vi lagar till maten vi äter beror också till viss del på vilken årstid det är. Under hösten och vintern stannar vi gärna inne och lagar mat på spisen. Då blir det mest att koka, steka och baka maten. Speciellt på hösten är det populärt att laga till grytor och soppor som får koka länge. Hösten är ju även säsong för rotfrukter som passar ypperligt i soppor och grytor tillsammans med kött.

På våren och sommaren när vädret blir varmare vill människor gärna vara ute och då passar det fint att grilla maten. Då kanske maten först förbereds inne i köket genom att skäras, hackas och kryddas eller marineras för att sen bäras ut och lagas till på grillen som står ute i trädgården. Av någon anledning är det mycket populärt för just män att laga till mat på grillen. Även de män som i vanliga fall inte tycker om att laga mat brukar vara mycket förtjusta i att laga mat på grillen istället.