Laga mat efter säsong

Idag har vi vant oss vid att vi kan köpa och äta vad vi vill, när vi vill – vi kan köpa en ananas i mitten av december, trots att det inte ens går att odla ananas i Sverige. Så har det dock inte alltid varit, och allt mer tyder på att vi måste återgå till våra förfäders vana att laga mat efter de grödor och råvaror som finns tillgängliga för säsongen. Att laga mat med råvaror som inte är i säsong innebär nämligen att de måste importeras från någon annanstans i världen där det är säsong, vilket innebär långa transportsträckor. Detta har självklart stor påverkan på miljön i längden.

Så långt det är möjligt bör man därför se till att välja matvaror som är i säsong. Som exempel kan nämnas purjolök, potatis och haricots verts för vår, jordgubbar, paprika, sockerärter och sparris för sommar, spenat, jordärtskocka, kålrot och aubergine för höst och broccoli, grönkål, palsternacka och morötter för vinter. Andra saker man kan göra för att bidra till en bättre miljö är att köra miljöbil. Hos Hyundai finns ett brett utbud av olika bilmodeller tillgängliga för privatleasing, varav flera är miljöbilar. På det sättet kan man åka och handla med helt rent samvete, eftersom varken bilfärden dit eller varorna man handlar belastar miljön för mycket. Man ska bara komma ihåg att ha med sig en egen kasse till butiken!