Laga mat som håller dig frisk

Alla vet väl om att det är viktigt att äta en varierad kost för att kroppen ska få i sig alla de näringsämnen, vitaminer och mineraler som den behöver. Tallriksmodellen kommer man till exempel långt med, då man på det sättet får i sig frukt och grönt, kolhydrater, proteiner och fibrer. Men vissa råvaror är nyttigare än andra, och kan hjälpa en på god väg mot att hålla sig frisk.

Det kanske allra viktigaste för att hålla sig frisk är så klart att ha ett starkt immunförsvar, och det finns flera vitaminer som bidrar till just detta. Det gäller till exempel A-vitamin (som stärker immunceller i mag-tarmkanalen) och B6-vitamin och B12-vitamin (som förutom immunförsvaret även är positivt för ämnesomsättningen). A-vitamin hittar man exempelvis gott om i fiskleverolja, ägg, feta mjölkprodukter och fisk och skaldjur. Även de två B-vitaminerna återfinns i fisk, ägg och mejeriprodukter, men finns också i lever, kött, bönor, potatis och vetegroddar. Bönor är ett nyttigt livsmedel att få i sig även om man inte behöver B-vitaminerna, då de även är bra för tarmarna och gör att man håller sig mätt längre. En viktig del av att hålla sig frisk är ju nämligen att hålla en bra vikt och att hålla kroppen i god kondition, eftersom övervikt medför en rad hälsoproblem, och en längre mättnadskänsla gör det lättare att undvika ohälsosam mat och att äta för många kalorier om dagen.

Antioxidanter är något som det talas mycket om i hälsosammanhang, och det finns faktiskt en grupp växtantioxidanter som kan bidra till att förebygga sjukdomar. De kallas polyfenoler, och finns bland annat i grönsallad, blåbär och hallon. Att äta sallad till varje måltid är med andra ord ett bra sätt att se till att man håller sig frisk. Ett annat bär som är bra att få i sig om man vill förebygga sjukdomar är lingon.

En annan antioxidant som stärker immunförsvaret är zink, som ju är ett mineral. Även zink finns i bönor (som alltså framstår mer och mer som rena hälsokosten), men det finns också mycket zink i pumpakärnor och solrosfrön (som med fördel kan användas som topping på salladen). Zink finns också i nötkött och i skaldjur, särskilt ostron – om man vill skämma bort sig själv med en lyxig ostronmiddag kan man med andra ord rättfärdiga det med att det är bra för hälsan.

Att äta fisk och skaldjur är också bra för att man får i sig omega-3, som har flera positiva effekter för hälsan. Kanske mest nämnvärt är att omega-3 bidrar till hjärtats funktion, och hjälper till att hålla nere blodtrycket. Förutom fisk kan man äta nötter för att få i sig denna nyttiga fettsyra, särskilt valnötter. Om man är vegetarian eller vegan kan man behöva äta extra tillskott av omega-3 i form av kapslar för att få i sig tillräckligt. Nyckeln när det gäller nötter är dock att inte äta för mycket, eftersom nötter också är mycket kaloririka. Ungefär en näve om dagen är lagom.

Om du trots denna kost skulle råka ut för en förkylning eller någon annan sjukdom, och vill ha hjälp snabbt med att krya på dig, kan Minutkliniken vara ett bra alternativ. Där behöver du nämligen inte boka tid, utan kan komma på drop-in och få hjälp direkt. Läs mer om hur det fungerar på Minutkliniken.se.