Mineraler och vitaminer i kosten

Mineraler är en grundläggande del av vår kropp och dess funktioner. Kroppen kan inte själv tillverka dem, och de kan inte lagras i obegränsade mängder. För att vi ska må bra måste vi därför se till att tillföra en tillräcklig mängd mineraler via kosten. Det är inte bara mineralerna som spelar roll, utan det gäller även att få i sig tillräckligt med vitaminer av olika slag. I själva verket fungerar det som ett samspel mellan vitaminer och mineraler, som står i relation till varandra och behöver varandra för att fungera. Därför är det viktigt att se till att få i sig en varierad kost, men man kan också behöva ta speciella vitamin- och mineraltillskott i form av kapslar eller tabletter. En anledning till detta är att många grönsaker och frukter förlorat en stor del av sitt näringsinnehåll i takt med att växter förädlats och jordarna urlakats. Att använda sig av tillskott kan vara särskilt viktigt när man har en begränsad kost eller följer en särskild diet.

Varför är det så viktigt med mineraler?

Mineraler är viktiga dels för att bygga upp skelett och tänder, dels för att musklerna ska kunna arbeta. Utöver detta hjälper mineralerna också till att upprätthålla vätske- och saltbalansen i kroppen och ser till att nervimpulser fungerar som de ska. Därför kan det vara direkt farligt med mineralbrist, och brist på vissa mineraler kan också ge upphov till sjukdomssymtom. Allvarlig brist på jod kan till exempel ge struma, som leder till störningar i kroppens ämnesomsättning, medan brist på magnesium kan ge rubbningar i hjärtrytmen och ryckningar eller kramper. Det kan vara så att kroppen har svårt för att ta upp de mineraler man får i sig, och när man åldras minskas upptaget i kroppen naturligt. Därför kan det vara värt att se på vilken kombination av mineraler och vitaminer man behöver tillföra för att underlätta upptaget. Enligt vissa rön kan brist på mineraler i kroppen också göra att du blir sugen på saker som inte är så nyttiga för dig, som godis eller chips. Detta har dock dementerats av svenska forskare, men försöker du äta nyttigt i allmänhet är det förstås ändå avgörande att se till att du får de mineraler som kroppen behöver för att fungera.

Näringsintaget när du följer en diet

För dig som följer en särskild diet eller begränsar ditt näringsintag för att du vill gå ner i vikt är det särskilt viktigt att känna till näringsinnehållet i de produkter du äter. I vissa fall kan måltidsersättningar vara ett bra sätt att kontrollera vad du får i dig för näringsämnen. Detta gäller till exempel när du har bråttom och snabbt behöver energi, eller som en del av en plan för viktminskning. Det finns många olika produkter i handeln – så det är viktigt att se till att den du väljer innehåller ämnena du behöver få i dig. Ett exempel: Yokebe är en dryck som används främst för långsiktig och effektiv viktnedgång. Den har en hög proteinhalt som ger mättnadskänsla, men innehåller också många mineraler och vitaminer, bland annat de B-vitaminer som behövs för att ämnesomsättningen ska fungera väl. Att tänka smart och långsiktigt när det gäller näringsinnehåll lönar sig om du vill nå dina mål och behålla energi och hälsa.