Maten som förstör tänderna

Så länge man har en god tandhälsa är det antagligen inte heller något man ägnar speciellt mycket tankekraft åt. Alla som någon gång har haft problem med sina tänder kan med största sannolikhet skriva under på att när det väl börjat göra ont blir det snabbt plågsamt och i vissa fall till och med outhärdligt. Redan från att vi i Sverige varit barn har vi fått lära oss hur viktigt det är att borsta tänderna två gånger om dagen, men något vi inte lärt oss lika mycket om är att vi faktiskt kan påverka vår tandhälsa genom att äta rätt sorts mat och undvika mat som skadar tänderna. Vill du fortsätta ha friska tänder och undvika kariesbildning är det alltså smart att se över vad du äter, men också hur du äter. I den är texten får du några tips på vad som är bra att komma ihåg för att dina tänder ska må så bra som möjligt.

Undvik syra och socker men ät fiberrikt

För att bibehålla tändernas hälsa ska du undvika syra. Du behöver inte helt ta bort sådan mat och dryck från din kost men om du exempelvis dricker citronvatten kan du istället göra det med sugrör eftersom vätskan då inte hamnar på ett lika stort område runt tänderna. Något många inte känner till är att det också är viktigt att minska på sockret. Det beror på att sockret förvandlas till syra i munnen och kan börja fräta på tändernas emalj. Något du däremot ska äta är fiberrik mat eftersom sådan typ av föda har goda effekter på tandhälsan. Vill du lära dig mer om mat som är dålig för tänderna kan du alltid läsa mer hos Vårdguiden som på ett pedagogiskt sätt förklarar vad som händer i munnen och vad du bör försöka eliminera från din kosthållning. Som grundregel kan du utgå från att allt går att inta med måtta, men om du intar de skadliga mattyperna i för stora mängder löper du en större risk för att drabbas av problem med tänderna.

Regelbundna kontroller är viktiga

För att säkerställa en god tandhälsa är det viktigt att besöka en tandläkare med jämna mellanrum. De kan tack vare sin yrkesskicklighet åtgärda eventuella skador som uppstått på tänderna till följd av en dålig kosthållning och de kan dessutom se om dina tänder har börjat utveckla frätskador. För att vara helt säker på att dina tänder inte är skadade utan mår bra ska du alltså se till att boka in regelbundna besök hos tandläkaren. Om du inte har några problem räcker det utmärkt att gå på ett tandläkarbesök med ett års mellanrum. När du är hos tandläkaren kan du också passa på att fråga dem om tips på mat som du bör undvika för att inte orsaka mer skador på tänderna. Mellan dina kontroller är det också viktigt att du tar hand om dina tänder själv genom tandborstning. Då är det viktigt att tänka på att inte borsta tänderna direkt efter att du ätit eftersom de frätande ämnena då smetas ut över tänderna och kan göra ännu större skada.